I høst konkurrerer hun med ni andre deltakere fra NTNU om å komme videre til finalen. Hun ble valgt ut blant mange søkere fra NTNUs 2000 stipendiater, og måtte gjennom en omfattende søknadsprosess. 

De som går videre til den nasjonale finalen under Forskningsdagene får seks minutter til å engasjere ved hjelp av ord, musikk og rekvisitter, og den beste formidleren kåres.

Kine_9.jpg (copy)

Norheim ser med skrekkblandet fryd frem til NTNU-finalen, og tester blant annet formidlingen sin på familie og venner som ikke har forskingsbakgrunn.  

– Under bursdagsfesten min i august er det stor fare for at festen blir stoppet i noen minutter for en test av presentasjonen min, sier hun.

Hjelp fra Kristoffer Hivju-instruktør

Norheim er begeistret over opplegget stipendiatene får under forberedelsene til Forsker Grand Prix. Frem til finalen blir det flere turer til Trondheim, med kursing og oppfølging. 

I tillegg til å få tilbakemelding på powerpointer og tekster, får de råd om fremføring og dramaturgi av en teaterinstruktør som har jobbet med skuespilleren Kristoffer Hivju fra Game of Thrones, og lederen for NRKs Kunnskapskanal.

– Jeg føler at vi som har kommet videre har vunnet allerede, med tanke på alle de ekstra ressursene som blir lagt ned i oss. Egentlig burde alle forskere fått muligheten til å få være med på et lignende opplegg, sier Norheim.

Hun brenner for forskningsformidling, og mener at det burde vært større krav til det i doktorgradsutdanningene. 

– Du kan ha brukt betydelige mengder av tiden din til forskningsformidling under doktorgradsstudiet, og det blir likevel ikke telt med i vurderingen. Når flere land som Danmark og Island begynner å kutte forskningsbevilgningene, viser det at forskere selv må bli flinkere til å fortelle hvorfor forskningen vår er viktig for å utvikle samfunnet. Vi må også gjøre den tilgjengelig på et språk som folk forstår, sier Norheim.

Forsker på innovasjonsfart

Stipendiaten forsker selv på kunnskapsdeling, tillit og læring i næringslivet, og det er resultatene fra dette hun skal formidle på fire minutter i Trondheim. I et av studiene har hun intervjuet 31 toppledere som er tilknyttet de maritime klyngene på Sunnmøre. 

– Vi har blant annet undersøkt hvilken tilhørighet de kjenner til klyngen, hvorfor det er viktig for dem, og hvilken kunnskap de deler med andre  -  være seg konkurrenter, bedrifter i og utenfor klyngen og på tvers av industrier, sier Norheim.  

Hun forsker også på strategisk ledelse i bedrifter og innovasjonsfart, hvordan de klarer å jobbe frem produkter fra idé til marked på kort tid. At innovasjonsfarten er høy, er noe næringslivet på Sunnmøre er kjent for, forteller hun. 

Kine_13.jpg (copy)

Bli med og stem 

Under CampusUka 2017 blir det for første gang livesending fra Trondheim den 28. september, hvor også publikum fra Gjøvik og Ålesund får være med og stemme frem deltakere. 

Du kan også være med og stemme i Ålesund, mer informasjon om livesendingen finner du her. To deltakere fra NTNU går videre til den nasjonale Forsker Grand Prix-finalen 30. september.


Artikkelen ble først publisert i NTNUs kanaler.